Tancar
Regidoria d'Educació
Plaça Nova de la Ferreria, 2 - 07002 - Palma
tels. 971 449 447/8 - 971 449 4406
FAX: 971 449 429

Veure la Regidoria d'educació a un mapa més gran
Tancar
Suggeriments i reclamacions
Nom:
Email:
Escriu la teva suggerència
Identificació centres

Programa d'Activitats Educatives 2018-2019

Tema:  Nivell educatiu:  Nom activitat:
Tria per tipus d'activitat:     Totes Gratuïtes De pagament
Tria per disponibilitat:     Totes Per a pobles

F.01.04 / HISTÒRIA, PATRIMONI I CULTURA / F.01 Història, Patrimoni i Cultura

Exposició al castell de Bellver: Mallorca durant els segles baix-medievals (1276-1523)
*** Activitat nova ***

STARS
(0 valoracions)
*Permesa la reserva també a pobles*
  • Breu descripció de l'activitat

     L'objectiu de l'exposició és donar a conèixer, mitjançant la imatge i el text, els trets essencials que defineixen la història baix-medieval de Mallorca, des de l'època del primer rei de la dinastia privativa (Jaume II, 1276-1311) fins a les Germanies o alçament popular contra un sistema econòmic i de govern que consideraven corrupte i que creien que anava contra l'interés de la res pública.

     Conèixer el nostre passat baix-medieval és important per diverses raons. Primera perquè ens ajuda a entendre d'on venim, del que feren els mallorquins baix-medievals en un medi gens confortable per a sobreviure i per a defensar-se de les sovintejades incursions estrangeres, car l'arxipèlag era una avançada del territori peninsular de la Corona d'Aragó i les potències enemigues de dita Corona el primer baluard que trobaven per a hostilitzar era Mallorca. Així, doncs, és important conéixer, tot i que sigui a grans trets, l'esforç i la lluita que significà per als nostres avantpassats la salvaguarda de l'illa i els valors que defensaven.

     Un apartat important és el referit a les lluites internes entre mallorquins. Ahir com avui, la imatge dels que controlaven els ressorts del poder (especialment els recursos econòmics públics) no era bona. El convençiment generalitzat que la corrupció i el frau en la gestió pública eren la causa de l'empobriment del Regne provocà les tres revoltes populars més ben conegudes de la història baix-medieval de Mallorca: la dels menestrals i camperols de 1391, l' alçament forà de 1450 i les Germanies de 1521.

     Com deien els jurats de la Ciutat i Regne en el segle XV, l'experiència (podriem dir la Història) és la mestra de la vida. Per totes aquestes raons , conèixer el passat dels nostres predecessors immediats (segles XIII-XVI) tot i que sigui de manera conclusiva com es pretén en aquesta exposició es fa imprescindible no solament per rememorar la conducta humana d'aquell temps (en tot allò que té de positiu o negatiu segons el judici que hom en faci), sinó per entendre el present i albirar el futur immediat.

     

  • Nivells educatius als quals s'adreça

     Educació secundària i batxillerat.

  • Horari i lloc d'encontre

     L'exposició està oberta tots els dies de la setmana menys el dilluns.

    No hi ha monitor i la visita és lliure, no s'ha de reservar dia ni hora.

  • Preu de l'activitat

     L'activitat és gratuïta.

    Per entrar al castell de Bellver s'ha d'imprimir l'imprès "solicitud visita al castell sense monitor" que trobareu al bloc "Documentació/Material didàctic/Impresos" i entregar a la taquilla del castell situada a l'aparcament de cotxes.

  • Documentació/Material didàctic/Impresos

    visita castell sense monitor
    - Adreçat a: professors, general